Pauli Juhani Pitkänen

Sulhasesta Morsiameksi

 

Kun Jumala loi miehen ja naisen omaksi kuvakseen, niin voidaan kysyä, mikä se kuva oikein on ? Adamista tehty Eeva oli yhtä  lihaa Adamin kanssa, niin mitä se tarkoittaa ? Paavali selittääkin ja  että mies ja vaimo tulevat yhdeksi lihaksi, mutta minä puhun Kristuksesta  ja seurakunnasta, mutta se salaisuus on suuri.

Jumalan puhaltama Henki antaa lähettäjästään oikean kuvan. Kristus ja seurakunta kuuluvat elimellisesti yhteen. Kristuksen morsian on seurakunta. "Sillä joka ei juo minun vertani, eikä syö minun lihaani, ei ole minulle sovelias,"Kun ajallinen sulhanen kihlautuu Kristuksessa Pyhän Hengen kautta, tapahtuu sukupuolen vaihdos.  Ajallisesta sulhasesta tulee hengellinen morsian, jota hän sitten tunnustaa. Jumala kutsuu ihmisiä, pappeja ja arkkipiispaa morsiamen osaan Kristuksen seurakunnan yhteyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tälläinen sukupuolen vaihdos tapahtuu, kun Kristus asettuu Hengensä kautta ihmisen sydämeen asumaan. Miehestä tai ihmisestä tulee Kristuksen morsian.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Vain miehen ja naisen avioliitto voi edustaa Jumalan kuvaa. Mitä mieltä olette ?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tässä kuvassa mies edustaa Kristusta ja nainen morsianta, mutta kristuksen seurakunnassa morsiamia ovat ne, joilla on Pyhän Hengen kihlapantti, sormus , sormessa mutta kuitenkin sydämessä.

Jumalan lapseksi syntyminen tarvitsee miestä ja naista. Kristus synnyttää seurakuntansa kautta Pyhän Hengen välityksellä lapsia Jumalalle. Tämä synnytysosasto toimii maan päällä. Sitä hallitus ei voi lakkauttaa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

"13. Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.
14. Autuaat ne, jotka pesevät vaatteensa, että heillä olisi valta syödä elämän puusta ja he pääsisivät porteista sisälle kaupunkiin!
15. Ulkopuolella ovat koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät.
16. Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä teille seurakunnissa. Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti."
17. Ja Henki ja morsian sanovat: "Tule!" Ja joka kuulee, sanokoon: "Tule!" Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi.
18. Minä todistan jokaiselle, joka tämän kirjan profetian sanat kuulee: Jos joku panee niihin jotakin lisää, niin Jumala on paneva hänen päällensä ne vitsaukset, jotka ovat kirjoitetut tähän kirjaan;
19. ja jos joku ottaa pois jotakin tämän profetian kirjan sanoista, niin Jumala on ottava pois sen osan, mikä hänellä on elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kirjoitettu.
20. Hän, joka näitä todistaa, sanoo: "Totisesti, minä tulen pian". Amen, tule, Herra Jeesus!"

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

.." Kristuksen morsian on seurakunta. Kun ajallinen sulhanen kihlautuu Kristuksessa" ..

Ehkä olen väärässä kun tulkitsen, että ilmeisesti yrität todistella Jeesuksen olleen myös homo ja sille asialle pitäisi antaa se kunnia, mikä sille kuuluu.
’Jeesukselle kaikki opetuslapset olivat rakkaita, mutta rakkain oli Johannes’ tukee ajatustasi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin toden totta miksi kaikki opetuslapset olivat miehiä? Missä naiset opetuslapsina? Mitä tuosta voisimme ajatella?

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Jeesus valitsi miehiä opetuslapsikseen. He olivat maallikoita, eikä synagoogan pappeja, kirjanoppineita tai fariseuksia. Jeesus valitsi miehiä Jumalan tahdon mukaisesti seuraajakseen, jotka sitten ylösnousemuksen jälkeen todistavat hänestä. Miehet saarnaavat Jumalan valtakunnassa seurakunnan ylitse, mutta Pyhän Hengen pappeus on jokaisella Kristuksen ruumiin jäsenellä sukupuoleen katsomatta, sillä syntein anteeksi antamisen valta kulkee Pyhän Hengen omistamisen kautta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Naisia siis syrjittiin jo silloin aikanaan ;D

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #14

→ 14/IL

Siitä ei ole kovin pitkä aika, kun kristikunnassa yleisesti hyväksyttiin käsitys, että myös naisilla on sielu.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #16

Ihmiskunnassa pitkään on ollut ns. tiedotusvastuu ja -ohjelma miespuolisilla ihmisillä. Näillä on usein naisiin nähden melko itsekäs asenne. Tosin maailma on ollut melko levoton, joten asenne on ehkä ollut enemmän suojeleva kuin itsekäs kuitenkin. Ehkä molempia.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kristuksen kautta on kaikki luotu ja kaikki tehty, mikä tehty on. Kaikilla ihmisillä on sama alkujuuri Jumalasta Kristukseen, Kristuksesta Adamiin ja Aatamista Eevaan. Kristuksen rakkaus ei ole inhimillästä rakkautta, vaan taivaallinen rakkaus on Jumalallista, joka on inhimillisten rakkauksien yläpuolella. Inhimillen rakkaus välistä sotiikin Jumalan rakkautta vastaan. Jeesus ei ole homo, vaan Hän on Jumalan poika, jolle on annettu kaikki valta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

”Jeesus ei ole homo, vaan Hän on Jumalan poika,”
joka syntyi ihmiseksi raamatun mukaan, joten hänellä lienee ollut myös inhimilliset ominaisuudet, joista homous näyttää olleen yksi.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #11

Jeesus oli oman aikansa tärkeimpiä opettajia ja filosofeja. Nuo ajat ovat olleet melko julmat ja hänen ajatuksiaan ja opetuksiaan ei vielä omana aikanaan ymmärretty yhtä hyvin kuin nykyään. Jeesus oli joka tapauksessa äitinsä poika!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #13

→ 13/TK: .."Jeesus oli oman aikansa tärkeimpiä opettajia ja filosofeja..."

Tuntematta asiaa kuvittelen, että Galilean hankalakulkuisella alueella Jeesuksen elinaikana vaikutti paljon seloottiryhmiä, jotka kannattivat aseellista taistelua roomalaisia vastaan. Opetuslapsistakin 12. eli Kaanaan häiden sulhaspoika Simon Kiivailija ainakin nimensä mukaan oli tällainen.

Roomalaisten näkemys näistä selooteista eli kiivailijoista oli varmaan samanlainen kuin meidän näkemyksemme nykyisistä ISIS:n ryhmittymistä. Ilmeisesti kytköksiä Jeesuksella ja hänen opetuslapsillaan selootteihin oli enemmän, mitä UT:ssa on kirjoitettu. Muista aikansa kuppikunnista poiketen Jeesus hyväksyi naisia ja orjia myöten kaikki ihmiset ’seurakuntaansa’. Ilman Paavalia Jeesuksen filosofia tuskin olisi yltänyt aikakirjoihin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #15

"Mikä keisarin on , se keisarin on. Mikä Jumalan on , se Jumalan on."

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #15

Saulin kääntyminen

"1 Saul uhkui yhä vihaa ja murhanhimoa Herran opetuslapsia kohtaan. Hän meni ylipapin luo 2 ja pyysi tältä Damaskoksen synagogille osoitettuja kirjeitä, jotka valtuuttaisivat hänet vangitsemaan tuolle tielle lähteneet, sekä miehet että naiset, ketkä vain käsiinsä saisi, ja tuomaan heidät Jerusalemiin.

3 Matkalla, Saulin ollessa jo lähellä Damaskosta, taivaasta leimahti yhtäkkiä valo hänen ympärilleen. 4 Hän kaatui maahan ja kuuli äänen sanovan: "Saul, Saul, miksi vainoat minua?" 5 Hän kysyi: "Herra, kuka sinä olet?" Ääni vastasi: "Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat. 6 Nouse ja mene kaupunkiin. Siellä saat kuulla, mitä sinun on tehtävä."

7 Saulin matkatoverit seisoivat sanattomina. He kuulivat äänen mutta eivät havainneet ketään. 8 Saul nousi maasta, mutta kun hän avasi silmänsä, hän ei nähnyt mitään. Toiset veivät hänet Damaskokseen kädestä taluttaen. 9 Kolmeen päivään hän ei nähnyt mitään, ei syönyt eikä juonut.

10 Damaskoksessa oli Ananias-niminen opetuslapsi. Herra puhutteli häntä näyssä: "Ananias!" "Tässä olen, Herra", hän vastasi. 11 Herra sanoi: "Mene Suorallekadulle ja kysy Juudaksen talosta Saulia, jota kutsutaan Tarsolaiseksi. Hän rukoilee, 12 ja näyssä hän on nähnyt, että Ananias-niminen mies tulee sisään ja panee kätensä hänen päälleen, jotta hän saisi näkönsä takaisin." 13 [i] Ananias vastasi: "Herra, minä olen monilta kuullut, kuinka paljon pahaa se mies on Jerusalemissa tehnyt sinun pyhillesi*. 14 Tännekin hän on tullut ylipappien valtuuttamana vangitsemaan kaikki, jotka huutavat avuksi sinun nimeäsi." 15 Mutta Herra sanoi hänelle: "Mene, minä olen valinnut hänet aseekseni, tunnustamaan nimeäni maailman kansojen ja kuninkaiden ja myös Israelin kansan edessä. 16 Minä tulen osoittamaan hänelle, että hän joutuu paljon kärsimään minun nimeni tähden."

17 Ananias lähti. Hän meni sisälle taloon, pani kätensä Saulin päälle ja sanoi: "Saul, veljeni! Herra on lähettänyt minut -- Jeesus, joka ilmestyi sinulle, kun olit matkalla tänne. Hän lähetti minut, jotta saisit näkösi takaisin ja täyttyisit Pyhästä Hengestä." 18 Samassa oli kuin suomut olisivat pudonneet Saulin silmistä, ja hän näki jälleen. Hän nousi jalkeille, ja hänet kastettiin. 19 Ruokaa nautittuaan hän taas voimistui."

Saulin kääntymisessä on kaksi vanhurskauttamisen pääkohtaa. 1. Kristuksen ilmestyminen, eli laki teki Saulin voimattomaksi ja seurakunnan vainoojaksi. 2. Ananiaan kautta saatu synninpäästö, eli Kristuksen kautta synnit on anteeksi annettu. Suuresta Saulista tuli pieni Paavali Jumalan työase. Jumalan evankeljumi on kulkeutunut Pohjolaan, ja Kristus on tullut tutuksi monelle Jumalan voimaa ilmoittaen, joista minä yksi olen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #13

"5. Tuomas sanoi hänelle: "Herra, me emme tiedä, mihin sinä menet; kuinka sitten tietäisimme tien?"
6. Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.
7. Jos te olisitte tunteneet minut, niin te tuntisitte myös minun Isäni; tästälähin te tunnette hänet, ja te olette nähneet hänet."
8. Filippus sanoi hänelle: "Herra, näytä meille Isä, niin me tyydymme".
9. Jeesus sanoi hänelle: "Niin kauan aikaa minä olen ollut teidän kanssanne, etkä sinä tunne minua, Filippus! Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän; kuinka sinä sitten sanot: 'Näytä meille Isä'?
10. Etkö usko, että minä olen Isässä, ja että Isä on minussa? Niitä sanoja, jotka minä teille puhun, minä en puhu itsestäni; ja Isä, joka minussa asuu, tekee teot, jotka ovat hänen.
11. Uskokaa minua, että minä olen Isässä, ja että Isä on minussa; mutta jos ette, niin uskokaa itse tekojen tähden.
12. Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka uskoo minuun, myös hän on tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö,
13. ja mitä hyvänsä te anotte minun nimessäni, sen minä teen, että Isä kirkastettaisiin Pojassa.
14. Jos te anotte minulta jotakin minun nimessäni, niin minä sen teen.
15. Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni."

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Mitenkäs Pauli se nyt sitten oikein on...kristuksen kautta on kaikki luotu ja kaikki tehty,mikä tehty on..jos nyt pidetään kiinni siitä,että tää kristus eli Jeesus eli,oli ja vaikutti tuossa parisen tuhattavuotta sitten..ja kun maailman se jumala loi jo paljon ennenmmin,niin mites se kaikki luominen ja tekeminen voitiin tehdä kristuksen kautta..kun ihan tyhjästä aloitettiin ??

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #18

Noin kaksi tuhatta vuotta sitten alettiin länsimaissa pitää nykyistä kalenteria eli laskea aikaa vuosissa, jotta tietäisimme monen asian kohdalla, että esimerkiksi Raamatun kirjoittamisen ajankohdasta on summittain laskettuna se kaksi tuhatta vuotta kulunut. Ja nyt me tässä ihmisinä näitä asioita pohdimme. Ei liene kovin kummallista.

Ennen Jeesuksen aikaa opettajana on ollut monia maailmoita jo ja eräistä maailmoista on taruja ja kertomuksia muistuttamassa. Yksi tärkeimpiä vanhan maailman kronikoita on "Taru sormusten Herrasta".

Se, että monen yksittäisen ihmisen mielestä kaikki olisi lähtöisin nimenomaan Jeesuksesta, osoittaa että Jeesusta arvostetaan ja myös sitä, että yksityisajattelijoita on varmasti runsaasti, joiden mielestä asiat ovat niin kuin he ovat johonkin tulokseen asioiden olemisen suhteen tulleet. Elämä on monimuotoista ja monella ihmisellä on jotakin sanottavaa. Tämäkin foorumi sanomisen ja kuulemisen suhteen on vallan mainio.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #18

Jeesus ja Abraham

"48 Juutalaiset sanoivat Jeesukselle: "Sinä olet samarialainen, ja sinussa on paha henki. Eikö asia olekin niin?" 49 Jeesus vastasi: "Ei minussa ole pahaa henkeä. Minä kunnioitan Isääni, mutta te häpäisette minua. 50 Itse en kysy kunniaani, mutta on toinen, joka kysyy ja tuomitsee. 51 Totisesti, totisesti: joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan näe kuolemaa."
52 Juutalaiset sanoivat hänelle: "Nyt asia on selvä: sinussa on paha henki. Abraham on kuollut, samoin profeetat, mutta sinä sanot: 'Joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan kohtaa kuolemaa.' 53 Sinäkö muka olet suurempi kuin isämme Abraham? Hän on kuollut, ja niin ovat kuolleet myös profeetat. Mikä sinä luulet olevasi?"

54 Jeesus vastasi: "Jos minä itse kirkastan kunniaani, se kunnia ei ole minkään arvoinen. Mutta minun kunniani kirkastaa Isä, hän, jota te sanotte omaksi Jumalaksenne. 55 Te ette ole oppineet tuntemaan häntä, mutta minä tunnen hänet. Jos sanoisin, etten tunne, olisin valehtelija niin kuin te. Mutta minä tunnen hänet ja pidän kiinni hänen sanastaan. 56 Teidän isänne Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä minun päiväni. Hän näki sen ja riemuitsi."

57 Juutalaiset sanoivat hänelle: "Et ole edes viidenkymmenen ja olet muka nähnyt Abrahamin!" 58 Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jo ennen kuin Abraham syntyi -- minä olin." 59 Silloin he alkoivat poimia kiviä heittääkseen niillä häntä, mutta Jeesus poistui heidän näkyvistään ja lähti temppelistä."

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #18

Kristus ja hänen työnsä

"12 Kiittäkää iloiten Isää, joka on tehnyt teidät kelvollisiksi saamaan pyhille kuuluvan perintöosan valon valtakunnasta. 13 Hän on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, 14 hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme anteeksianto.
15 Hän on näkymättömän Jumalan kuva,
esikoinen, ennen koko luomakuntaa syntynyt.
16 Hänen välityksellään luotiin kaikki,
kaikki mitä on taivaissa ja maan päällä,
näkyvä ja näkymätön,
valtaistuimet, herruudet,
kaikki vallat ja voimat.
Kaikki on luotu hänen kauttaan
ja häntä varten.
17 Hän on ollut olemassa ennen kaikkea muuta,
ja hän pitää kaiken koossa.
18 Hän on myös ruumiin pää, ja ruumis on seurakunta. Hän on alku. Hän nousi esikoisena kuolleista, jotta hän olisi kaikessa ensimmäinen.
19 Jumala näki hyväksi
antaa kaiken täyteyden asua hänessä
20 sekä hänen välityksellään tehdä sovinnon ja hänen ristinsä verellä vahvistaa rauhan kaiken kanssa, mitä on maan päällä ja taivaissa."

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Nuo kaikki Raamatun kertomukset ovat niin sanottuja henkimaailman juttuja. Noista ajoista on kauan ja maailma, jopa ihmisten maailma, on muuttunut paljon. Henkimaailmat ja henkimaailmojen asiat sekoittavat helposti ihmisen pään, jos ei pidä jalkojaan maan pinnalla ja ajatuksiaan realistisina.

Ihmisen normaalit lisääntymistoiminnot ovat samanlaisia kuin muillakin biologisilla nisäkäslajeilla. Muu höpötys on niin sanottua sijaistoimintaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niin, on joukko pronssikauden ja antiikin ajalla tuotettuja paimentolaiskansan tekstikokoelmia, joista on Raamattu koottu. Aikana, jolloin ihminen ei ymmärtänyt maailmankaikkeuden toiminnasta ja ihmisen lääketieteestä tai fysiologiasta mitään. Ja kun ei ymmärtänyt, selitti asioita yliluonnollisilla seikoilla. Suomeenkin kristinusko saapui noin tuhat vuotta sitten eikä ymmärrys antiikin ajoista silloin ollut olennaisesti kehittynyt.
Kristinuskon leviämiseen valtauskonnoksi olennaisesti vaikutti sen leviäminen Rooman valtakunnassa. Ehkä pelastuksen sanoman takia ja sen, että pelastus luvataan myös köyhille ja rikoksen tekijöille, asemasta riippumatta.
Teologitkin tunnustavat, ettei tekstejä tarvitse ottaa kirjaimellisesti.
Uskonnollisesti vastaanottavainen mieli rakentelee niistä aina uusia kyhäelmiä itsenä mieliksi, väitteellä "Raamattu puhuu". Jotka ovat kuin korttitaloja romahtaakseen kun sopivaan kohtaan sivusta tökkäsee. No, korttitalo rakennetaan uudelleen.
En ymmärrä miksi tällaiseen pimeän antiikkiseen ja keskiaikaiseen maailmankäsitykseen perustuvia tulkintoja vielä tosissaan esitetään.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Ovathan ihmiset ymmärtäneet omaa aikaansa ja oman aikansa maailmaa. Maailma vain on niistä ajoista muuttunut ja laajentunut, joten nykyajan ihmisen asiana on ymmärtää tätä omaa aikakauttamme ja omaa nykyajan maailmaamme.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #12

Ennemmin maa katoaa, kuin yksikään Sana muuttuu. Jumalan sana on uskon ja elämän korkein ohje, jolla kaikki opetukset tulee tutkia, sanoo Luther. Jumalan Sana tulee olla kuningattarena. Näin on Jumalan valtakunnassa, joka totuuden patsas ja perustus.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kuinka Jumalan luoma hauras, kuoleva savipalanen puhuu suuria. Kristus elää omissaan joka päivä aina maailman loppuun asti. Kun Jumala ottaan ihmiseltä elämän hengen pois, se on ihmisen lyhyen elämän loppu. "Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti."

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Aivan henkimailman juttuja..ja kun meillä ei muita henkiä toistaiseksi ole todistettuna,kuin tämä omamme niin siellähän se mielikuvitusystävämme henki jyllää yhden jos toisenkin omien korvien välissä realistisena mukamas.Pahimmissa tapauksissa tuntuu ahdistavalta,kun huomaa,että mielen valo on pahasti himmentynyt.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Aivain oikein. Jumala on Henki, joka ilmoittaa tahtonsa Jumalan sanassa. Pyhä Henki puhdistaa ihmisen sydämen, kun ihmisen saa epäuskon ja kaikki synnit Jeesuksen nimessä ja veressä anteeksi ilman rahaa ja hintaa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kristus rakasti naisia, vaikka 12 opetuslasta kutsui todistajikseen. Jumalan lapsen nimi on maailman korkein arvonimi, kunnia nimi, mitä maailman lapsella ei ole. Pyhän Hengen pappeus on korkein pappeuden virka. Tämä epä tasa-arvo ei johdu Jumalasta, vaan sellaisesta ihmisestä, jolle Jumalan Poika ei kelpaa. Jumala rakastaa jokaisen ihmisen kuolematonta sielua, ja tahtoo, että kaikki ihmiset tekevät parannuksen ja uskovat Jumalan Poikaan ja tulevat morsiameksi hänen valtakuntaansa.
Jumala haluaa antaa jokaiselle ihmiselle iankaikkisen elämän, kun ihminen on luotu iankaikkisuusolennoksi.

Jeesus tuntee seuraajansa, kun kysyttiin, kuka Hän on. Joku sanoi olevan Eliaan, joku profeetan jne. ja joku sanoo pimeydessään sen olevan homo.

Sitten Hän kysyy opetuslapsiltaan, kenen te sanotte sen olevan ? Sinä olet Kristus elävän Jumalan poika. Jeesus sanoo, että tätä ei sinulle liha vaan Henki sen ilmoitti.

Kristuksen seurakunta on maan päällä, josta Jumala ilmoittaa kutsuvan tahtonsa ihmiselle.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa