Pauli Juhani Pitkänen

Pyhäinpäivän sanomaa

Pyhäinpäivänä moni menee haudalle sytyttämään kynttilän ja muistelemaan entisiä rakkaita, läheisiä ihmisiä. Kirkossa luetaan vuodenaikana kuolleet ja sitten sytytään heidän muistolleen kynttilä. Näin ihmisen elämä on rajallista ja elämä on lahja.

On hyvä, että luterilaisuudessa ei palvota pyhimyksiä, eikä julisteta pyhimykseksi. Tälläinen ihmisen palvonta ei oikein palvele sitä, että Kristus yksin on vain Pyhä ja siitä pyhyydestä syntinen ihminen voi tulla osalliseksi.

Pyhäinpäivä on raamatullinen päivä. Minua on joskus ihmettänyt se, että maan päällä synnistä armahdetut pyhät ovat yhteydessä kunniaan päässeiden pyhien kanssa.

Tästä yhteydestä kertoo kirkastusvuoren tapahtumat, missä Mooses ja Elia ilmestyivät Kristuksen kanssa kirkastumessa. Siinä lain- ja evankeljumin edustajat puhuivät Kristuksen lunastustyöstä,sillä laki ja evankeljumi on Kristukseen asti. Mooseksen hautasi Jumala ja Elia nousi tulisilla vaunuilla taivaaseen.

Johannes näkee myös maan päällä Patmosluodolla taivaassa valkoiseen pukuun puetun 144000 Israelin kansanedustajaa ja sitten suuren joukon, jota ei voinut lukea. He laulavat Mooseksen uutta virttä, jota maassa ei voi laulaa. Tämä Kiitos,Kunnia, Voima,Ylistýs jne.  seitsenkertainen , täydellinen ylistyslaulu Karitsalle oli, kuin vetten pauhina. 

Runoilija kysyy: Johannes, näistö minutkin ? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Minä ymmärrän luvun 12 Jumalan kansan luvuksi, sillä kolme kuvaa kolmyhteistä Jumalaa ja neljä ilmansuuntaa,kansoja. Kun ne kerrotaan, niin niistä tulee tuo kaksitoista.(Jumalan kansa) Kun vanhan- ja uuden testamentin 12 kerrotan keskenään, niin siitä tulee tuo 144. Vanhan Testamentin aikana laki ja profeetat ilmoittivat Uuden ajan alussa tulevasta Kristuksesta, näin sama usko on molempien liittojen aikana ja uskovien määrän kuvaamiseen käytetään lukua 144 ja kerrannaisia.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Karitsa on pois pyyhkivä kyyneleet. Täällä ajassa eläminen joskus tuottaa surua, murhetta, kaipausta ja ahdistusta. Tälläiset ihmisen elämän luonnolliset kokemukset eivät ylety kuoleman rajan tuolle puolen. Uskossa pois nukkuminen on sitä, että kuolema on voitto.

Vaikka elämä täälläkin hymyilisi,niin se on kalpeata Jumalan kunnian rinnalla, joka on niille valmistettu, jotka Hänen ilmestystänsä rakastavat.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Minulle jo kuolleet läheiset ja rakkaat eivät ole entisiä läheisiä ja rakkaita,ne ovat sitä edelleenkin..omaan kuolemaani saakka.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Niin, rakkaus on pysyvää...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kävin eilen Nokian Citymarketissa, ravintoloista Kotipizza ja Subway oli auki, mutta Hesburger ei. Varmaan yrittäjän itsensä päätös, jossa ehkä kuunnellaan henkilöstöä. Ehkä tuosta pyhätyön lisät saa. Asiakkaita oli ehkä hieman vähemmän kuin tavallisena lauantaina.

Kuolleet läheiset tulevat mieleen vaikka kauppareissulla, mutta ihmeen mukautuvaista uskonnollinen väki on ollut tähän melko nopeasti tapahtuneeseen muutokseen, kauppojen aukioloissa. Kun käytännöllisyys ja mukavuudenhalu ovat konfliktissa kulttuurin ja perinteiden kanssa, edellinen voittaa nykyään enemmän.

Tarkistin myös erään poismenneen Facebook-sivut. Kyllä ne edelleen ovat olemassa, vaikka päivityksiä ei juuri ole tullut.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Niin,markkinaliberalismi ei tunne kuin markkinoiden arvon. Muilla arvoilla ei ole mitään arvoa, valitettavasti.

Muista pyhittää lepopäivä. Mitä se on ? Sehän on tarkoitettu ihmisen lepäämiseen työn uurastuksesta, mutta se suurin merkitys on hiljentyä Jumalan Sanan äärelle.

Tällainen eroittelu arkisesta päivästä virkistää sielua kuin ruumista.
Siksipä uskovaisten on tarpeellista käydä kirkossa ja seuroissa. Näitä voi kuunnella myös nettiseurojen sivustoilta.

Kristus on sabatin Herra ja se saisi olla silloin Herrana sydämessä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset